2022/2023 fookusteema: Mine metsa!

2022/2023 fookusteema: Mine metsa!

Väike Päike Viimsi lasteaias on juba mitmendat aastat kasutusel projektõppemeetod. Alustati sellega juba 2017.aastal, kui oma kogemusi käis jagamas Eesti Reggio Emilia Ühingu koolitaja Evelin Sarapuu.

Mis on projektõpe?

Sisuliselt saab projektõppe kokku võtta nii, et iga rühm valib laste huvidest lähtuvalt oma fookusteemad ehk projektid. Tegevusi, mida projekti raames lastega teha saab ning õppetegevusega lõimida, on lõputult. Projektid kestavad keskmiselt 4-6 nädalat ning algavad laste huvide kaardistamisega ja lõppevad laste huvi lahtumisel – ehk kui enam uusi küsimusi või probleeme sõnastada ei ole. Seega on tegu meetodiga, mille keskseks ideeks on lapsest lähtumine ja laste kuulamine, õpetaja roll on toetav ja abistav.

Lisaks rühmasisestele projektidele on Viimsi lasteaias aga ka iga õppeaasta fookusteema. 2022/2023 õppeaasta fookusteemaks sai üheskoos valitud Mine metsa! Kuna Väike Päike väärtustab väga iga töötaja ja lapse emotsionaalset heaolu, keskkonnasäästlikku mõtteviisi ja õues liikumist oli fookusteemat lihtne igas rühmas ja ka meeskonnakoolitustel arvesse võtta.

Millal siis veel, kui mitte Liikumisaastal?

Eriti kui Viimsi lasteaia taga laiub suur ja võimalusterohke Soosepa raba! Ja tõesõna, lapsed jõudsid selle õppeaasta jooksul vaadelda looduse kõiki aastaaegu nii lähemates kui kaugemates metsades, rabades, parkides ja mere ääres. Üheskoos linnuteadlase Peep Veedlaga kuulati ja määrati linde ning nende laule, matkati RMK giididega Aegviidus ja Oandus ning õpiti tundma erinevaid taimi, marju, puid ja põõsaid. Rühmaruumide seinu kaunistati erinevatele aastaaegadele iseloomulike piltide ja meisterdustega, tehti õues lõkke peal süüa ja nauditi looduse ilu.

Mets kui kellegi kodupaik

Aasta jooksul lähtuti tegevuste planeerimisel eelkõige sellest, et mets on alati kellegi kodupaik. Koos uuriti metsloomi ja -linde, taimi ja putukaid – nii lasteaias kui looduses. Mõeldi sellele, millised loomad magavad talveund ja millised mitte. Kevadel jälgiti üheskoos looduse tärkamist talveunest. Suvi pole veel päriselt käes, kuid suvesoojuses nauditakse praegugi looduse küllust ja lillelõhna. Õues tegutsedes on lapsed rahulikud, loomingulised ja uudishimulikud: igast kivist ja pulgast saab jutustada loo või luua mäng.

Meie usume, et lapsed, kes on kasvanud üles loodust hinnates ja looduse keskel tegutsedes kasvavad õnnelikumad ja empaatilisemad täiskasvanud, kes ka tulevikus meie kodukohta hoiavad. Olge suvel võimalikult palju õues ja kohtume uue fookusteemaga juba sügisel!