Virtuaalsed huviringid: kas uus reaalsus?

Virtuaalsed huviringid: kas uus reaalsus?

Juba 1kuuse lapsega saab minna ujutamis- või võimlemistundidesse, veidi vanema lapsega ka muusika- ja loovustundidesse, sportima, näitlema, keraamikaringi… Mida teha aga praeguses olukorras, kus vanemast on saanud ühtäkki nii kekaõps, kokk kui lasteaiaõpetaja? Koolilastele saadetakse ülesanded õpetajatelt ja treeneritelt, kuid milliseid virtuaalseid lahendusi beebide ja väikelaste huvihariduseks pakutakse ja miks neid kasutama peaks? Vastab Väike Päike Huvikooli juht Marju Saar. 

Milliseid virtuaalseid huviringe Väike Päike pakub?

Alates aprillist pakub Väike Päike Huvikool virtuaalseid huviringe beebidele- ja väikelastele. Tunniplaanis on meie väikestele klientidele juba tuttavad muusika- ja loovustund ning võimlemine. 

Nii loovus- kui võimlemistunnid on iga kord erineva temaatikaga, kuid korratakse ka juba omandatut. Tundide info ja registreerimine on avatud Väikese Päikese kodulehel: VIRTUAALSED HUVIRINGID. Pärast registreerimist saab meie virtuaalseid tunde vaadata, laule kuulata ja harjutusi korrata nii palju kui laps soovib. Üks tund kestab 20-25 minutit.

Lisaks paneme igal tööpäeval Väike Päike Facebooki lehele üles erinevaid tasuta tegevusi videotundide ja fotode näol, mis on suunatud eelkooliealistele lastele ja nende vanematele. 

Mida beebid ja väikelapsed virtuaalsetes muusika- ja loovustundides õpivad?

Muusikatunnis mängitakse ja tutvutakse erinevate pillide ja helidega, lauldakse ja õpitakse kehapilli kasutama. Olulisel kohal on ka kuulamisülesanded, mis õpetavad last erinevaid helisid kuulatama ja arendavad tähelepanu koondamise võimet. Erinevate helide kuulamine ja paljude põnevate pillidega tutvumine rikastab lapse kuuldeaistingute maailma ja arendab rütmitunnetust. Rütmipille mängides arendame peenmotoorikat ja koordinatsiooni. Lapsevanem ei pea kartma, kui ta ise laulda ei oska. Laps omandab musikaalsuse, sest talle on tasapisi muusika ja helide maailma tutvustatud – lapsevanema lauluoskus ei olegi oluline.

Aastasele lapsele meeldib asju katsuda, rebida, guaššide, näpuvärvide või vesivärvidega maalida, pliiatsit pihku võtta ja ära panna, kriipse teha ja emme joonistatud asju üle värvida. Seda kõike saab laps ka virtuaalse loovustunni abiga teha, emale jääb aga ülesanne keskkond ette valmistada ning vajalikud asjad kodust üles otsida. Oluline on pöörata rõhku laste loomupärasele uudishimule ja maailma avastamisele: ka kodus olles on vaja erinevaid helisid, hääli, võimalust vaadata, katsuda, kuulata, tähele panna. Tundides osalemine pakub lapsevanemale võimalust lapsega koos uusi tegevusi avastada, ilma et peaks ise pidevalt internetist uurima, mida lapsega ette võtta. 

Kuidas muusika mõjutab väikelapse arengut?

Lapse muusikalise arendamise tulemusi ei näe kohe ja lapsevanem ei pruugi seda ka osata märgata. Siiski, muusika kuulamisel ja helide tajumisel areneb lapse kõne, keelelised oskused, tähelepanu, sotsiaalsus ja muidugi ka muusikalised võimed. Läbi rütmi ja tantsude arendab muusika ka lapse matemaatilisi võimeid. Muusika stimuleerib aju ja annab õnneelamuse – nii lapsele kui lapsevanemale. Õnnelik laps aga õpib palju ja kiiresti. Lisaks arendab muusika lapse emotsionaalset intelligentsust ja laulmine on lihtsalt väga tore ajaveetmise viis. Kui laps kuuleb erinevaid muusikastiile, siis oskab ta neid ka hilisemas elus kuulata. Kodus kuulatakse tihti vanemate lemmikmuusikat, laulutunnis võib vanemat aga üllatada, milliseid laule tema väikelaps armastab kaasa laulda või mille taustal jalg tatsuma hakkab. 

Mida tehakse virtuaalses beebivõimlemise tunnis?

Kodus ise raamatu või mälu järgi võimeldes ei pruugi kõik nüansid selged olla ja nii beebi kui vanem tunnevad asjatut hirmu harjutuste sooritamise ees. Lisaks on keeruline ise beebile eakohast võimlemiskava kokku panna. Siin tulebki abiks õpetaja, kes vanema eest selle 20-25 minutit planeerib ja ette näitab. Iganädalaselt või igapäevaselt mängulisi harjutusi korrates tekib vanemal ja lapsel usalduslikum suhe ja eduelamus. Füüsilist koormust naudivad nii lapsed kui vanemad! 

Milliseid tegevusi kodustele emadele-isadele väikelastega soovitad?

Olge julged ja mängige oma lastega! Kui päris huviringidesse minna ei saa, siis virtuaaltunnid innustavad vanemate ja laste vahelist emotsioonide vahetust ja suhtlust hoopis uuel viisil. Lapsed on pärast tundi rahulikumad ning lapsevanemad saavad töökohustuste juurde naasta. Laulmine, võimlemine, liisusalmide lugemine ja laulumängude mängimine on väga hea viis lapsega emotsionaalse kontakti saavutamiseks, stressi maandamiseks ja koos lõbutsemiseks. 

Beebitundides osalemine on puhas lapse ja vanema vaheline kvaliteetaeg, mis on eriti oluline just praegu, kui koos olles tekib tihti väsimus ja uutest ideedest jääb puudu. Tundides osalemine annab mõtteid, mida koos kodus veel ette võtta ja uutest oskustest saadav eduelamus on lapse jaoks väga oluline.

Kristi Stahl
Väike Päike

Lasteklubi Väike Päike blogipostituste jagamise, refereerimise ja avaldamise tingimused.